Chokladlöv

Tänkte jag kunde dela med mig av det här receptet också. Det är ett par dagar sedan jag bakade dessa kakor, men det har aldrig blivit av att jag publicerat receptet. Den här kakdegen är en av de tre kakdegar jag aldrig kan låta bli att stå och mumsa på när jag bakar ut dem. De andra två kakdegarna är mina chokladgeishakakor och chocolate chip cookiesarna jag brukar göra när jag är hos syster yster i S-torp. Många vet jag brukar stå och mumsa på pepparkaksdeg när de bakar ut pepparkakor, men det klarar inte jag av. Nej usch, pepparkaksdeg is not for me. Inte pepparkakor heller för den delen. De kakorna klara jag mig utan. Men jag bakar ju dem varje år ändå, av tradition och för att det är kul och för att glädja familj och vänner.

Här kommer receptet på chokladlöven!

Chokladlöv

ca 150 st

200 g rumsvarmt smör

1½ dl strösocker

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

6½ - 7 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 ägg

 

Gör så här:

Blanda smör och strösocker pösigt. Rör ner kakaon och vaniljsockret.

Blanda i ägget.

Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret och rör sedan ned det med de övriga ingredienserna.

När degen är väl blandad bör du låta den vila kallt i minst 4 timmar. Helst över natten.

Kavla ut en liten bit i taget och ta ut kakorna med ett lövformat kakmått.

Pensla varje kaka med uppvispat ägg och vänd i pärlsocker.

Lägg kakorna på en bakplåtspappersbeklädd plåt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C tills de fått lagom färg, ca 8 minuter.


Mjuk pepparkaka

Kände att det var på tiden att jag uppdaterade lite. Har varit lite off på senaste tiden. Det är mycket att tänka på just nu! Jag grejer inför resan till London och mina finfina vänner nästa vecka, jag pysslar lite smått med förberedelser inför flytten, jag jobbar och jag pysslar med förberedelserna inför julen. Och mitt upp i allt det här så försöker jag vara social med de kompisar jag har i närheten.

 

Men i alla fall, tänkte jag skulle bjuda på lite nya recept. Idag har jag bakat mjuk pepparkaka, två stycken till och med. 1½ har åkt i frysen och den sista halvan låter jag far äta upp. Här har ni receptet på kakan jag gjorde, det är ett recept som gått i familjen jag-vet-inte-hur-länge, men länge är det i alla fall!

Mjuk pepparkaka

2 ägg

3 dl brun farin

1 dl lingonsylt

4 dl vetemjöl

2 tsk kanel

1 tsk nejlikor

½ tsk ingefära

2 tsk bakpulver

1 dl grädde

100 g smör eller margarin

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och ställ undan det så att det svalnar av.

Vispa ägg och farinsocker pösigt. Rör ner lingonsylten och grädden.

Blanda mjölet med kryddorna och bakpulvret och rör sedan ned det i äggblandningen.

Tillsätt sist det avsvalnade smöret.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.


Gingerbread

Detta har jag hållts med idag, sju härliga plåtar med pepparkakor blev det och mer ska det bakas imorgon!








Smördegspiroger med morotsfyllning

Receptet är taget från en bok från Hemmets Journal, med lite ändringar. De blev väldigt krämiga och goda.
För 4 piroger.
Ingredienser:
4 plattor djupfryst smördeg
ca 250 g morötter
1 gul lök
½ dl vatten
1 dl crème fraiche
25 g pinjenötter (jag tog naturella cashewnötter)
1 tsk hackad timjan
salt, peppar
ev vispat ägg
Gör så här:
1. Låt smördegen tina så att du kan kavla ut den (på mjölat bord) till knappt dubbel storlek på längden.
2. Skala morötterna och riv dem grovt. Skala löken och finhacka den. Fräs lök och morötter i lite matfett. Tillsätt vatten och låt allt småputtra i ca 5 minuter.
3. Tillsätt crème fraiche och låt det koka i ytterligare några minuter. Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem. Rör ner dem i massan tillsammans med timjan. Smaka av med salt och peppar.
4. Fördela morotsfräset på halva smördegsplattorna. Vi ihop till paket (limma ihop kanterna antingen med vatten eller uppvispat ägg). Tryck till kanterna ordentligt och lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg om du vill.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills pirogerna har fin färg. Servera med sallad.
/ika

HPDH1

There's really just one thing to say. Go and see it! Helt klart den bästa HP-filmen sedan de två första. David Yates har gjot ett bra jobb denna gång och det var väldigt korta 146 minuter. Längtar tills del två kommer ut!

Tårtor genom tiderna

Vissa tårtor man gör blir jättebra, andra blir lite sämre. Man lär sig med tiden (oftast) att göra fina och bra tårtor. När jag stod och garnerade tårtan till far idag så kom jag att tänka på alla tidigare tårtor jag gjort. Så jag satte mig vid datorn och tittade igenom mitt bakverksarkiv. Ja jösses säger jag bara, vissa tårtor skäms man nästan för att ha serverat med tanke på hur de ser ur. Jag bjuder lite på mig själv och visar upp här med.


Äldsta tårtan i arkivet, från alla hjätans dag 2008


Sen blev det ett hopp och nästa tårta är från min fars födelsedag 2009


Nästa tårta är från min egen födelsedag 2009


Min mor bjöd hem sina vänner en sommarkväll 2009 och jag serverade pavlovarulltårta


Fars dag 2009 och jag bjöd på en kladdkaka som fick agera tårta






Sen kom december 2009, och jag drev företag och bakade tårtor i mängder!


Sen blev det 2010 och min far fyllde 60 år vilket firades med en pakettårta


Midsommar 2010 firades med cupcakes


En vän fyllde år under sommaren 2010 och det firades med en högresande liten tårta


Och dagens tårta, fars dag 2010

Lussebullar!

Nu kunde jag inte hålla mig längre. Jag var bara tvungen att baka en omgång lussebullar! Provade ett nytt recept idag och jag är mer än nöjd! Har ju i och för sig inte provat en färdig lussebulle än (enligt traditioner äts första lussebullen på första advent i denna familj, frågan är om jag kommer klara det i år. De luktar ju så gott och ser så goda ut!) men jag snattade lite av degen och den får mycket väl godkänt i betyg! Vad säger ni mina Londontöser? Ska jag baka en till omgång av dessa och ta med mig till London i december? :)


Klassiskt saffransbröd
30 - 35 st (
jag fick 40st)

50 g jäst
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
½ tsk salt
1 ½ dl sirap
1 ägg
14 - 16 dl mjöl
1 ägg till pensling
russin

Gör så här:
Värm margarin och mjölk tills det är fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan tillsammans med saffran. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, sirap, ägg och så pass mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 30 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och rulla ut varje bit till fingertjocka längder, forma till lussebullar.
Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
Tryk i russinen och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5 - 8 minuter. Låt svalna på galler.

Cardamom cookies

Dags för lite nya recept tycker jag! De här kakorna är supergoda att doppa i en mugg thé, gärna thé av lite kryddigare karaktär. Liptons Indian Spice är att rekommendera. Kakorna har en tydlig smak av kardemumma och en anings knäckig konsistens tack vare sirapen. Man kan göra kakorna stora eller små, ska man ha ut 20 st av degen så blir kakorna ganska stora. Det väljer man själv efter vad man tycker bäst om. Gör man mindre kakor kan man minska ner tiden i ugnen till ca 11 minuter.



Kardemummakakor, 20 st
2 tsk mald kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl ljus sirap
125 g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda mjöl och bakpulver i en buke. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Blanda samman allt till en fast deg och rulla ut degen till en längd. Skär 20 ut 20 degbitar av rullen och rulla varje degbit till en rund kaka.
Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Lägg dem inte för tätt eftersom det kan riskera att kakorna flyter ihop när de gräddas.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 13 minuter, låt dem sedan svalna på ett galler.

Christmas

Jag tycker det ska vara december nu så jag kan börja baka inför julen. Eller i alla fall några dagar innan första advent så jag får baka pepparkakor och lussebullar. Jag suger åt mig alla recept som har någon koppling till julen. På jobbet, i butiker och hemma. Jag rotar igenom alla mina kokböcker på olika recept och jag sitter på matklubben.se och letar. Det finns så mycket jag vill göra till jul detta år! Slänger man ihop ett stort julfirande så måste det ju finnas massa hemgjorda godsaker! Jag har börjat skriva en lista på saker som jag ska baka till jul. Den ser ut som följande:
* Mjuka pepparkaksmuffins med topping
* Mjuk pepparkaka
* Glöggkaka
*Mince pies (utan mince för det är blää)
* Gräddringar
* Lussebullar
* Pepparkakor
* Chokladlöv
* Farmors stjärnor
* Chokladfudge
* Mintkyssar
* Trillingnötter
* Knäck
* Ischoklad
* Mördegsformar med nötkräm

Bara en liten inblick på allt jag ska/vill baka till jul :)

Eh, ja...jag kommer ha fullt upp i december! But that's how I like it ^^ Hur många kilon jag kommer gå upp under jul är ju en annan femma xD Det är väl tur att man ska börja träna seriöst i januari sen (eller ja, när jag flyttat i alla fall). Min lilla Londonsemester 8 - 16 december kommer vara välbehövlig. Längtar dit! <3

RSS 2.0