Morotsbröd med pumpakärnor


Idag infann sig skaparlusten igen så jag passade på att hitta på ett eget recept på bröd :) Tittade vad jag hade i skåpen hemma och utgick från det. Dagens resultat blev grovt morotsbröd med pumpakärnor. Eftersom jag bara höftar när jag bakar så har jag inget recept. Men jag kan på ett ungefär säga hur mycket ni ska ha i av alla ingredienser :)

Morotsbröd med pumpakärnor
ca 30 st

Ingredienser:
1 pkt jäst
1 liter vatten
100 g smör eller margarin
1 tsk salt
3 rivna morötter
2 - 3 dl pumpakärnor
7 dl rågmjöl
Vetemjöl tills degen blir hanterbar
1 ägg

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm upp vatten och fett till 37°. Rör ut jästen med degspadet. Häll i salt, morötter och pumpakärnor. Blanda i rågmjölet och rör runt tills det inte är några klumpar (eller kör i en assistent i ca 3 - 4 min). Häll sist i vetemjöl tills degen blir hanterbar.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1 timme). Ta ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta in lite mer vetemjöl. Dela degen i två delar och rulla varje del till en längd. Skär ut 15 bitar ur varje längd och rulla till små bollar. Placera ut på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk medans ugnen värms till 225°.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen tills bröden fått lagom färg, ca 15 - 20 minuter.

Spring has arrived


Befinner mig 7 mil norrut och vad möts jag av här? Jo, våren! Det är bra mycket varmare, stora gräsområden blottas under den extremt tunna snölagret och snödropparna tittar fram vid husknuten. Jag är bra avundsjuk!

ett säkert vårtecken

Chokladpolkamuffins


Det blev lite polkakross över igår efter att jag gjort polkapralinerna. Choklad och polkagris tillsammans är ju gott, och muffins är också gott. Så jag bestämde mig för att göra chokladpolkamuffins med resterna :) Lite smått experimentiell såhär på tisdagsmorgonen. Resultatet blev väldigt bra! Funderar på att äta en muffinsfrukost idag bara för det.

Chokladpolkamuffins
12 st

Ingredienser:
2 ägg
6 msk rapsolja
2 dl vatten (mjölk fungerar lika bra)
55 g kakao
60 g brunt farinsocker
60 g strösocker
220 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ krm salt
1 dl krossade polkagrisar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och placera 12 muffinsformar på en vanlig plåt eller i en muffinsplåt.
Vispa äggen lätt tillsammans med oljan och vattnet.
Vispa ner kakaon, saltet och sockret. Vispa tills det är en slät smet.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke, rör sedan ned mjölblandningen i smeten. Blanda runt tills det är en jämn smet. Häll i polkakrosset och rör runt.
Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Polkapraliner


Har man ont om pengar och inte kan köpa födelsedagspresenter så får man göra egna hemma istället. Min kära Vati som fyller år på fredag ska få polkapraliner av mig. Jag ska fira honom redan på onsdag kväll, och idag så gjorde jag pralinerna :) Är nöjd med resultatet faktiskt. Använde min iskubsform till dem och det funkade hur bra som helst.


Polkapraliner
ca 14 st

Ingredienser:
100 gram valfri choklad (jag hade mörk choklad)
1 msk rapsolja
1 dl krossade polkagrisar

Gör så här:
1. Lägg polkagrisarna i en plastpåse och slå sönder med hammare tills det bildats ett fint polkagrispulver.
2. Värm rapsoljan och rör ut chokladen i den. Rör runt tills de blandat sig med varandra. Häll i polkagrispulvret.
3. Häll chokladblandningen i silikonformar och låt stå kallt tills chokladen stelnat. Tryck ut chokladen och förvara svalt.


Receptet hittades här.

Love is my drug


Första tentan gjord och det känns riktigt bra, även om jag är helt slut och inte orkar göra ett jota. Men jag oroar mig inte för att inte bli godkänd i alla fall :) Nu är det bara att börja plugga till del II i anatomikursen. Den del som är på 5.5 hp och som lär vara liiiiite svårare. Men det är bara att plugga!

Jag har bestämt mig för att inte ens titta åt en skolbok mer denna helg utan bara ta det lugn och göra det jag känner för. När jag kom hem idag så la jag mig i sängen och tittade på Angus, Thongs and Perfect Snogging. Chick flick or what!? Men den är bra :) Fast böckerna är ju helt klart bättre.
Nu sitter jag och tittar på klänningar, letar efter the dress att ha på mig när jag fyller år. Jag har en inre syn om hur jag vill att den ska se ut. Nu gäller det bara att hitta den också.

Imorgon ska jag och syster yster gå tipspromenad på morgonen (typisk söndagssyssla) och sen på eftermiddagen ska jag sjunga i kyrkan tillsammans med min kör. Ska bli riktigt kul! Blir första framträdandet med denna kör. Och vi har tydligen kåpor på oss till och med när vi uppträder. Riktigt proffsigt ju! :) Vinröda är våra ^^


Chocolate brownies


Bunkrar upp med brownies inför tentan imorgon. Tänkte jag skulle ta med mig lite brownies och smaska på när energin tryter ^^ Hittade inspirationen till dagens bak i min nya favoritblogg :)
Chocolate brownies
ca 20 st

Ingredienser:
100 g smör
100 g valfri choklad
2 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna, 20 x 20 cm.
2. Vispa ägg och socker lätt i en bunke.
3. Smält smöret och rör ut chokladen.
4. Tillsätt chokladsmeten i äggvispet och blanda till en slät smet.
5. Häll i mjölet och blanda tills att blandat sig fint.
6. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Popcorn

Slutar plugga för dagen och sätter mig framför tv:n med popcorn istället

RSS 2.0