Chokladlöv
Tänkte jag kunde dela med mig av det här receptet också. Det är ett par dagar sedan jag bakade dessa kakor, men det har aldrig blivit av att jag publicerat receptet. Den här kakdegen är en av de tre kakdegar jag aldrig kan låta bli att stå och mumsa på när jag bakar ut dem. De andra två kakdegarna är mina chokladgeishakakor och chocolate chip cookiesarna jag brukar göra när jag är hos syster yster i S-torp. Många vet jag brukar stå och mumsa på pepparkaksdeg när de bakar ut pepparkakor, men det klarar inte jag av. Nej usch, pepparkaksdeg is not for me. Inte pepparkakor heller för den delen. De kakorna klara jag mig utan. Men jag bakar ju dem varje år ändå, av tradition och för att det är kul och för att glädja familj och vänner.
Här kommer receptet på chokladlöven!
Chokladlöv
ca 150 st
200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
6½ - 7 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
Gör så här:
Blanda smör och strösocker pösigt. Rör ner kakaon och vaniljsockret.
Blanda i ägget.
Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret och rör sedan ned det med de övriga ingredienserna.
När degen är väl blandad bör du låta den vila kallt i minst 4 timmar. Helst över natten.
Kavla ut en liten bit i taget och ta ut kakorna med ett lövformat kakmått.
Pensla varje kaka med uppvispat ägg och vänd i pärlsocker.
Lägg kakorna på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C tills de fått lagom färg, ca 8 minuter.
Mjuk pepparkaka
Kände att det var på tiden att jag uppdaterade lite. Har varit lite off på senaste tiden. Det är mycket att tänka på just nu! Jag grejer inför resan till London och mina finfina vänner nästa vecka, jag pysslar lite smått med förberedelser inför flytten, jag jobbar och jag pysslar med förberedelserna inför julen. Och mitt upp i allt det här så försöker jag vara social med de kompisar jag har i närheten.
Men i alla fall, tänkte jag skulle bjuda på lite nya recept. Idag har jag bakat mjuk pepparkaka, två stycken till och med. 1½ har åkt i frysen och den sista halvan låter jag far äta upp. Här har ni receptet på kakan jag gjorde, det är ett recept som gått i familjen jag-vet-inte-hur-länge, men länge är det i alla fall!
Mjuk pepparkaka
2 ägg
3 dl brun farin
1 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
½ tsk ingefära
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
100 g smör eller margarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och ställ undan det så att det svalnar av.
Vispa ägg och farinsocker pösigt. Rör ner lingonsylten och grädden.
Blanda mjölet med kryddorna och bakpulvret och rör sedan ned det i äggblandningen.
Tillsätt sist det avsvalnade smöret.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Gingerbread
Smördegspiroger med morotsfyllning
HPDH1
Tårtor genom tiderna
Äldsta tårtan i arkivet, från alla hjätans dag 2008
Sen blev det ett hopp och nästa tårta är från min fars födelsedag 2009
Nästa tårta är från min egen födelsedag 2009
Min mor bjöd hem sina vänner en sommarkväll 2009 och jag serverade pavlovarulltårta
Fars dag 2009 och jag bjöd på en kladdkaka som fick agera tårta
Sen kom december 2009, och jag drev företag och bakade tårtor i mängder!
Sen blev det 2010 och min far fyllde 60 år vilket firades med en pakettårta
Midsommar 2010 firades med cupcakes
En vän fyllde år under sommaren 2010 och det firades med en högresande liten tårta
Och dagens tårta, fars dag 2010
Lussebullar!
Klassiskt saffransbröd
30 - 35 st (jag fick 40st)
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
½ tsk salt
1 ½ dl sirap
1 ägg
14 - 16 dl mjöl
1 ägg till pensling
russin
Gör så här:
Värm margarin och mjölk tills det är fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan tillsammans med saffran. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, sirap, ägg och så pass mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 30 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och rulla ut varje bit till fingertjocka längder, forma till lussebullar.
Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
Tryk i russinen och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5 - 8 minuter. Låt svalna på galler.
Cardamom cookies
Kardemummakakor, 20 st
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl ljus sirap
125 g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda mjöl och bakpulver i en buke. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Blanda samman allt till en fast deg och rulla ut degen till en längd. Skär 20 ut 20 degbitar av rullen och rulla varje degbit till en rund kaka.
Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Lägg dem inte för tätt eftersom det kan riskera att kakorna flyter ihop när de gräddas.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 13 minuter, låt dem sedan svalna på ett galler.
Christmas
* Mjuk pepparkaka
* Glöggkaka
*Mince pies (utan mince för det är blää)
* Gräddringar
* Lussebullar
* Pepparkakor
* Chokladlöv
* Farmors stjärnor
* Chokladfudge
* Mintkyssar
* Trillingnötter
* Knäck
* Ischoklad
* Mördegsformar med nötkräm
Bara en liten inblick på allt jag ska/vill baka till jul :)