Smördegspiroger med morotsfyllning
Receptet är taget från en bok från Hemmets Journal, med lite ändringar. De blev väldigt krämiga och goda.
För 4 piroger.
Ingredienser:
4 plattor djupfryst smördeg
ca 250 g morötter
1 gul lök
½ dl vatten
1 dl crème fraiche
25 g pinjenötter (jag tog naturella cashewnötter)
1 tsk hackad timjan
salt, peppar
ev vispat ägg
Gör så här:
1. Låt smördegen tina så att du kan kavla ut den (på mjölat bord) till knappt dubbel storlek på längden.
2. Skala morötterna och riv dem grovt. Skala löken och finhacka den. Fräs lök och morötter i lite matfett. Tillsätt vatten och låt allt småputtra i ca 5 minuter.
3. Tillsätt crème fraiche och låt det koka i ytterligare några minuter. Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem. Rör ner dem i massan tillsammans med timjan. Smaka av med salt och peppar.
4. Fördela morotsfräset på halva smördegsplattorna. Vi ihop till paket (limma ihop kanterna antingen med vatten eller uppvispat ägg). Tryck till kanterna ordentligt och lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg om du vill.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills pirogerna har fin färg. Servera med sallad.
/ika
Kommentarer
Trackback