Pumpkin pie

Inte många har ätit pumpa, så ett värdigt förstagångenjagäterpumpa-recept är denna goda pumpapaj! Jag och min tvilling var båda pumpaoskulder men för tre veckor sedan så förlorade vi den då vi bakade denna paj för allra första gången. Jag har hunnit göra den två gånger till efter det sen. Så god är den! Fast den tar väldigt lång tid att göra. Men believe me, det är värt det!


foto: Jag

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
200 gram smör eller margarin
3-4 msk vatten

Fyllning:
750 gram pumpa
0,5 dl farin
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
(ev. 0,5 tsk riven muskot)
2 ägg
3 dl gräddmjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

Hacka samman mjöl och fett till pajdegen. Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den ligga kallt och stelna.

Gröp ur pumpan och ta bort kärnorna. Skär pumpan i bitar och koka dessa mjuka i lite vatten (det tar ca 20 minuter). Häll av vattnet och passera pumpan. Mät massan som bör vara 3 dl och blanda det med sockret och kryddorna.

Vispa samman ägg och gräddmjölk. Rör ner blandningen i pumpamassan.

Klä en form ca 20-22 cm i diameter (1,5 liter)i botten och upp på sidorna med pajdegen.
Häll i fyllningen och grädda, först på 250 grader i ca 15 minuter, därefter på 200 grader i ca 45 minuter.

Servera pajen varm med vaniljglass.

Banankaka

Tog emot en beställning från syster yster idag. Beställningen bestod av banankaka, kärleksmums, bullar och bröd. Jag har än så länge bakat två banankakor och kärleksmumsen står i ugnen. Bullarna och brödet tar jag lite senare. Eller om jag tar det imorgon. Det beror på om allt finns hemma eller inte. Tänkte i alla fall dela med mig av banankakereceptet här och nu :)

samma sak här, ingen kamerasladd och systers dator har ingen minneskortport. Så den här bilden kommer härifrån.


Banankaka

100 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer
½ dl kallt kaffe

Gör såhär:
Smörj och bröa en hålform, ca 1½ liter.
Rör matfettet och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke. Rör försiktigt ner i äggblandningen.
Mosa bananerna och tillsätt dem tillsammans med kaffet i de övriga ingredienserna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt kakan kallna innan servering.

 

 


Rachel Allen's Carrot Cake

Detta recept är ett av mina absoluta favoriter. Denna kaka är en standard när jag åker hem till min syster i S-torp. Den är god både med och utan icing, godast med så klart. Perfekt till är också en mugg thé.
Receptet finns i Rachel Allen's kokbok Bake, en bok jag fick i julklapp av min syster för två år sedan när vi varit och julshoppat ett par dagar i London. Den boken är nog en av mina absoluta favoriter.

Tyvärr så har jag inte möjligheten att ladda upp en bild på min egen morotskaka för jag har ingen kamerasladd, denna bild är tagen härifrån.


Carrot Cake

This elegantly simple cake doesn't need to try too hard to be absolutely delicious. It's light, heavenly with ice cream, and the hazelnuts give it an incredible texture - delicate and nutty at the same time.

Serves 12

2 eggs
140ml (5fl oz) vegetable oil
200g (7oz) soft light brown sugar
300g (11oz) grated carrot (weight when grated)
100g (31/2oz) raisins
75g (3oz) pecans or walnuts, chopped (optional)
180g (61/2oz) self raising flour
Pinch of salt
1/2 tsp bicarbonate of soda
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp freshly grated nutmeg
1/2 tsp mixed spice

For the orange cream cheese icing:
250g (9oz) cream cheese (straight from the fridge)
50g (2oz) butter, softened
1 tsp vanilla extract
275g (10oz) icing sugar, sifted
Finely grated zest of 1 orange

You will need a 13 x 23cm (5 x 9in) loaf tin

1. Preheat the oven to 150°C (300°F), Gas mark 2. Oil and line the loaf tin with greaseproof paper.
2. Beat the eggs in a large bowl, then add the oil, brown sugar, grated carrot, raisins and chopped nuts.
3. Sift in the dry ingredients and bring the mixture together using a wooden or large metal spoon.
4. Pour the mixture into the prepared loaf tin, smooth the surface and bake in the oven for 1-11/4 hours or until a skewer inserted into the middle comes out clean.
5. Allow to cool in the tin for about 5 minutes before removing. Cool completely on a wire rack before serving.
6. To make the icing, beat the cream cheese and butter together in a bowl until combined. Add the vanilla extract, icing sugar and finely grated orange zest and mix to combine. The icing should be smooth and quite thick. Using a palette knife, spread the icing evenly over the cooled cake, dipping the knife into a bowl of hot water if the icing is hard to spread out. Cut into slices to serve.


Kalops

Du behöver:
500 g grytbitar. Jag använder grytbitar av fläsk.
1 köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
10-12 hela svart-/kryddpepparkorn
2 lagerblad
Soya

Gör såhär:
Bryn köttbitarna i en stekpanna och lägg sedan över dem i en gryta.
Lägg i buljongtärningen och strö över vetemjölet.
Häll på vatten och vispa lite med en gaffel för att lösa upp mjölet.
Lägg i pepparkornen och lagerbladen.
Häll i så mycket soya du vill ha, ju mer desto saltare och mörkare sås. Rör.
Om man vill kan man skiva en morot och lägga i också.
Koka upp och låt puttra i 1h 15 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

 /Ika


New beginning

Nu så är min nya blogg up and running. Tänker from now on endast blogga här. Jag kommer skriva väldigt varierat, kanske mer varierat än tidigare. Om jag inte hittar ett spår som jag kör fast i vill säga. Men i alla fall. Jag har inte så mycket att säga för tillfället, saker och ting är ganska busy busy. Har spenderat två veckor med min underbara tvilling och imorgon ska jag åka hem till min syster yster och bo hemma hos henne tills söndag. Sen på måndag börjar jag jobba igen. Skönt att ha saker att göra om dagarna!

En sak som är säker är i alla fall att jag kommer bjuda på ganska många recept i denna blogg.

RSS 2.0